donderdag 8 november 2012

Kaki persimmon

Dit is een, voor de meeste, nog vrij onbekend product. Ikzelf heb het enkel jaren (of vorig jaar?) leren kennen door mijn zaterdagwerk bij Colruyt. Dit was nieuw in het assortiment en ik was best benieuwd naar wat die Kaki persimmon eigenlijk was. Ik vond het meteen al een heel lekkere vrucht.


De kaki persimmon is oorspronkelijk afkomstig uit de gebieden van Birma, China, Japan, Korea, Noord-India en Vietnam; maar nu worden deze vruchten ook al geteeld in landen als Algerije, Brazilië, Israël, Italië, Nieuw-Zeeland en Spanje. Dit betekent dat de kaki persimmon dus ingevoerd wordt in België. Koop je de kaki persimmon rond deze tijd in de winkel dan is de kans groot dat deze afkomstig is uit Spanje. Hierover vind je vast meer informatie in de winkel.



De vrucht lijkt qua uiterlijk op een tomaat, en heeft een oranje kleur. Ook heeft de vrucht groene kroonblaadjes die vrij hard aanvoelen. Als je de kaki opensnijdt dan zie je dat het een oranjekleurig mals vruchtvlees heeft. In sommige vruchten zitten pitten, in andere dan weer niet. Naarmate een kaki rijper wordt, zal je merken dat ze zwarte plekken op het vruchtvlees komen. Dit doet niets af aan de smaak van de vrucht.



De vrucht smaakt heel zoet maar kan een wrange smaak hebben. Dit komt door een vrij hoog taninnegehalte. Een kaki is ook rijk aan vitamine C, caroteen en suiker. Een kaki bevat per 100 gram ongeveer 18,3 gram suiker. Deze vrucht is dus rijker aan (trage) suikers dan een appel (11,8 gram/100 gram).

Een kaki kan je opeten zoals een appel (schillen, en in stukjes snijden, zie foto hierboven), maar je kan deze vrucht ook gebruiken in een dessert.


Voor het maken van deze blogpost heb ik enkele bronnen geraadpleegd:
Ook de bronnen van de gebruikte foto's heb ik hier vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten